Insightgiveaways က ဒီတစ္ပတ္ ထိုင္းနိုင္ငံအေရွ႕ေျမာက္ပိုင္းက နာမည္ႀကီးေဒသစာျဖစ္တဲ့ နမ္ေတာက္အသားကင္သုပ္ လုပ္စားျဖစ္လို႔ ခ်ဥ္ငံစပ္အသုပ္မ်ိဳးႀကိဳက္သူေတြအတြက္ ခ်က္နည္းေလး ေဝမၽွေပးလိုက္ပါတယ္။ ထိုင္းအသားကင္သုပ္အတြက္ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာအသားကို သုံးနိုင္ပါတယ္။ Steak လိုမ်ိဳးကင္ထားတဲ့ အမဲသားကေတာ့ အေကာင္းဆုံးမို႔ ဒီခ်က္နည္းထဲမွာေတာ့ အမဲသားကိုသုံးပါမယ္။  ကဲ စခ်က္လိုက္ရေအာင္။

အသားကင္သုပ္ျဖစ္လို႔ ဒီဟင္းခ်က္နည္းမွာ အသားနယ္ၿပီးကင္တာက တစ္ဆင့္၊ ေနာက္ၿပီး အသုပ္သုပ္တာက တစ္ဆင့္ ၊ အဆင့္ႏွစ္ဆင့္ ပါပါတယ္။

အသားနယ္ဖို႔ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ့ …..

အမဲသား ၂၀ က်ပ္သား
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အေနာက္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
သံပုရာသီးအရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
သၾကား စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
င႐ုတ္ေကာင္းအျဖဴမွုန႔္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ပုံ ၁ ပုံ
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁ မႊာ (ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားပါ)
ဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။

အရင္ဆုံး အသားႏွပ္ဖို႔ ေဆာ့စ္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းေတြအားလုံးထဲၿပီး ခဏေမႊေပးပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ဇစ္ပါတဲ့ ပလတ္စတစ္အိပ္ (မရွိရင္ေတာ့ အသားေတြထဲကို ေဆာ့စ္အညီအမၽွ ပ်ံ႕ဝင္နိုင္မယ့္ ဘူးမ်ိဳး) ထဲ အသားထည့္၊ ေဆာ့စ္ထည့္ၿပီး ဖြဖြနယ္ေပးပါ။ ႏွပ္ထားတဲ့အသားကို ၂နာရီကေန ၃ နာရီေလာက္အထိ ေရခဲေသတၱာထဲမွာထည့္ထားပါ။ မကင္ခင္မွာ ေရခဲေသတၱာထဲကထုတ္ၿပီး ၁နာရီေလာက္  အခန္းအပူခ်ိန္မွာ ထားထားေပးပါ။ ကင္ခါနီးမွ ေရခဲေသတၱာထဲက ထုတ္ၿပီး တန္းကင္ရင္ အသားက ေအးေနတဲ့အတြက္ အက်က္ေႏွးၿပီးေတာ့ ၾကာၾကာကင္ရတဲ့အတြက္ အသားကလည္း ေျခာက္သြားတတ္ပါတယ္။ အခ်ိန္မရရင္ေတာ့ အသားနယ္ၿပီး တစ္နာရီေလာက္ကို အခန္းအပူခ်ိန္မွာပဲႏွပ္ထားၿပီးမွ ကင္ပါ။ ကင္တဲ့ႏွုန္ထားကေတာ့ မက်က္တက်က္ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ က်က္ေအာင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ ကိုယ့္အႀကိဳက္ေပၚမူတည္ၿပီး ကင္နိုင္ပါတယ္။ oven တို႔ grill တို႔မရွိရင္လည္း ဒယ္ျပားထဲထည့္ၿပီး ကင္လို႔ရပါတယ္။ အသားကင္ၿပီးရင္ ခဏအေအးခံထားၿပီးေတာ့ အေနေတာ္တစ္ကိုက္စာအရြယ္ေလးေတြတုံးထားပါ။

nam tok

photo reference: kwangskitchen.com

အသုပ္သုပ္ဖို႔ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ့

ၾကက္သြန္နီအေသး ၂ လုံး (ပါးပါးလွီးထားပါ)
စပါးလင္အနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
နံနံပင္ အနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ပူစီနံ အနည္းငယ္ (အရြက္ေသးရင္ အရြက္လိုက္၊ အရြက္ႀကီးရင္ အေနေတာ္ေလးလွီးထားပါ)
ပင္စိမ္း အနည္းငယ္(ေႁခြထားပါ)
ဆန္ေလွာ္ေထာင္း စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း သုိ့ ၂ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးမွုန႔္
ငါးငံျပာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
သံပုရာသီးအရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း ပါ။

အသုပ္သုပ္တဲ့အဆင့္ကေတာ့ အရမ္းကို လြယ္ကူျမန္ဆန္ပါတယ္။ တစ္ခုပါပဲ။ အဲဒါကေတာ့ ဆန္ေလွာ္ေထာင္းပါ။ မုန႔္ဟင္းခါးခ်က္ရင္ထည့္တဲ့ ဆန္ေလွာ္ေထာင္းကို တစ္ခ်ိဳ႕ ကိုယ္တိုင္ ဆန္ကို ေလွာ္ၿပီးထည့္သလိုမ်ိဳး ဒီအသုပ္မွာထည့္တဲ့ဆန္ေလွာ္ေထာင္းကလည္း အတူတူပါပဲ။ ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး ပူလာရင္ ဆန္ေစ့ေတြထည့္ၿပီး မီးေအးေအးနဲ႔ ေရႊညိဳေရာင္သန္းလာတဲ့အထိ ေလွာ္ေပးရမွာပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ေလွာ္ထားတဲ့ ဆန္ကို င႐ုတ္ဆုံထဲထည့္ၿပီးေထာင္း႐ုံပါပဲ။ မေထာင္းခ်င္ရင္ေတာ့ ေကာ္ဖီႀကိတ္စက္ထဲထည့္ၿပီးလည္း အမွုန႔္ႀကိတ္နိုင္ပါတယ္။ အသုပ္သုပ္မယ့္ပန္းကန္ထဲကို ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထားတာနဲ႔ က်န္တဲ့အရြက္စိမ္းေတြထည့္။ ၿပီးရင္ ဆန္ေလွာ္မွုန႔္၊ င႐ုတ္သီးမွုန႔္၊ ငါးငံျပာရည္တို႔ထည့္ၿပီး နယ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ အမဲသားကင္ကို အေနေတာ္အတုံးေလးေတြတုံးထားတာ ထည့္ ေမႊၿပီးစား႐ုံပါပဲ။

ဒီအသားကင္သုပ္က အသားကိုပဲ အဓိကထားတာမို႔ ဆလပ္ရြက္၊ သခြားသီးေလးေတြပါးပါးလွီးၿပီး တြဲစားလို႔ေကာင္းပါတယ္။ အသုပ္ခ်ည္းပဲစားစား၊ ထမင္းပူေလးနဲ႔တြဲစားစား ရွယ္မွရွယ္ပါပဲ။ပိတ္ရက္မွာ အထူးတလည္ခ်က္စားျဖစ္တဲ့ဟင္းေတြရွိရင္လည္း တျခားသူေတြ အိုင္ဒီယာရေအာင္ comment box မွာ ရွဲေပးၾကပါဦးလို႔။

Words by Insightgiveaways

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s