ဒီေန႔ေခတ္လူငယ္အေတာ္မ်ားမ်ားဟာ က်န္းမာေရးလိုက္စားလာၾကၿပီးေတာ့ Gym ေဆာ့တာ၊ diet လုပ္တာေတြကို စိတ္ဝင္တစားရွိလာတာေတြ႕ရပါတယ္။ Gym ေဆာ့ရာမွာ ကိုယ္တိုင္သြားဖို႔ ပ်င္းေနတယ္ဆိုတာကလြဲလို႔ အေႏွာင့္အတားမရွိတတ္ေပမယ့္ ခ်ဥ္ငံစပ္စားဖြယ္စုံေပါမ်ားတဲ့ ကိုယ္ေတြနိုင္ငံမွာ ဘယ္နားသြားသြား အရသာစုံစားခ်င္စရာေတြခ်ည္းဆိုေတာ့ ဝိတ္ေလၽွာ့ခ်င္တဲ့ ကိုကိုမမေတြအတြက္ အစားေရွာင္ဖို႔က မလြယ္လွပါဘူး။ ဝိတ္ခ်စာေတြက အရသာမေတြ႕ေတာ့ ဟိုဟာေလးစားမိ၊ ဒီဟာေလးစားမိနဲ႔ ဝိတ္ပိုတက္မွာေတာင္ေၾကာက္ရေသးမဟုတ္လား။  အဲေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာလည္းစုံ၊ က်န္းမာေရးနဲ႔လည္းညီညြတ္တဲ့ ကင္မ္ခ်ီကိုသြားသတိရမိလို႔ တတ္သိသမၽွ ကင္မ္ခ်ီလုပ္နည္းေလးေတြကို အပိုင္းေလးေတြခြဲၿပီး ျပန္လည္ေဝမၽွေပးလိုက္ပါတယ္။

ကင္မ္ခ်ီဟာ အၾကမ္းဖ်ဥ္းအားျဖင့္ဆိုရရင္ သဘာဝအတိုင္းအခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္ခ်ဥ္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ေရွးယခင္ေခတ္က ကိုရီးယားလူမ်ိဳးေတြဟာ အစားအေသာက္ေတြၾကာရွည္ခံေအာင္ထိန္းသိမ္းဖို႔အတြက္ ရည္ရြယ္ခ်က္နဲ႔ ကင္မ္ခ်ီကိုျပဳလုပ္ခဲ့ၾကတာျဖစ္ေပမယ့္ ယေန႔မွာေတာ့ ကင္မ္ခ်ီရဲ့အရသာရွိၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိေတြေၾကာင့္ ကမၻာတစ္ဝွမ္းမွာ နာမည္ေက်ာ္လူႀကိဳက္မ်ားေနတာပဲျဖစ္ပါတယ္။

kimchi series(3)

ကင္မ္ခ်ီလုပ္ထားၿပီးရင္ ဒီအတိုင္း ထမင္းျဖဴပူပူေလးနဲ႔ပဲတြဲစားစား၊ ခဏေလးနဲ႔က်က္တဲ့ ကင္မ္ခ်ီစတူးအရည္ေသာက္ေလးပဲလုပ္လုပ္၊ ထမင္းၾကမ္းနဲ႔ေရာေၾကာ္ေၾကာ္၊ ေခါက္ဆြဲနဲ႔ေရာပဲျပဳတ္ျပဳတ္၊ ကင္မ္ခ်ီကိုနည္းေပါင္းစုံလုပ္စားလို႔ရပါတယ္။ အာဟာရနဲ႔လည္းျပည့္စုံ၊ ခ်က္ရလြယ္ကူတဲ့အတြက္ ကင္မ္ခ်ီလုပ္ၿပီးအိမ္မွာအရံထားထားရင္ အလုပ္က ေမာေမာပန္းပန္းျပန္လာရတဲ့ေန႔ေတြမွာ ဘာစားရမလဲဆိုတဲ့ ေသာကနဲ႔လည္း ကင္းေဝးပါတယ္။

အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား…

ကင္မ္ခ်ီဟာ ကယ္လိုရီပါဝင္မွုနည္းတဲ့အတြက္ diet လုပ္သူေတြအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္ပါတယ္။ အာဟာရဓာတ္အေနနဲ႔ဆိုရင္လည္း အမၽွင္ဓာတ္အားေကာင္းၿပီး ဗီတာမင္ A၊ B1 ၊  B2 ၊ C တို႔ပါသလို အမိုင္နိုအက္ဆစ္၊ antioxidants ၊ သံဓာတ္နဲ႔ ကယ္လ္စီယမ္တို႔လည္း ႂကြယ္ဝတဲ့အတြက္ အရြယ္မတိုင္ခင္ အိုမင္းရင့္ေရာ္မွုက ကင္းေဝးေစပါတယ္။ ကိုလက္စ္ထေရာ (Colesterol) ကိုလည္း ထိန္းညႇိေပးၿပီး ခႏၶာကိုယ္ခုခံအားေကာင္းေစပါတယ္။ႏွလုံးေရာဂါနဲ႔ဆက္စပ္ေရာဂါေတြ၊ အဝလြန္ေရာဂါေတြကို ကာကြယ္နိုင္ၿပီးေတာ့ အစာေၾကခ်က္မွုအားေကာင္းေစပါတယ္။ ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ေတြအရေတာ့ ကင္မ္ခ်ီဟာ ကင္ဆာျဖစ္ပြားနိုင္မွုရာခိုင္ႏွုန္းကိုပါ ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔သိရပါတယ္။ ကင္မ္ခ်ီရဲ့အက်ိဳးေက်းဇူးေတြဖတ္ရင္းနဲ႔ အခုပဲ CityMart မွာ ကင္မ္ခ်ီေျပးဝယ္ခ်င္စိတ္ေပါက္သြားၿပီမွတ္လား။  ကင္မ္ခ်ီလုပ္တာက ထင္သေလာက္မခက္လို႔ အိမ္မွာပဲလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္လုပ္စားေတာ့ သက္သက္သာသာနဲ႔ မိသားစုတစ္စုလုံးအဝဆြဲ႐ုံေပါ့။

ကိုရီးယားကင္မ္ခ်ီအမ်ိဳးအစားေပါင္း ၂၀၀ နီးပါးေလာက္ရွိပါတယ္။ အဲ့ထဲကမွ
မုန္ညင္းျဖဴကင္မ္ခ်ီ၊ မုန္လာဉျဖဴကင္မ္ခ်ီနဲ႔ သခြားသီးကင္မ္ခ်ီတို႔ကေတာ့ ျမင္ေနေတြ႕ေနက် နာမည္အႀကီးဆုံးကင္မ္ခ်ီေတြပါ။ဒီတစ္ပတ္မွာေတာ့ ရိုးရာမုန္ညင္းျဖဴကင္မ္ခ်ီလုပ္နည္းက စလိုက္ၾကရေအာင္။ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ့…

kimchi series(1)

မုန္ညင္းျဖဴထုပ္ ၁ ထုပ္ (၄၀ က်ပ္သားခန႔္)
မုန္လာဥနီအေနေတာ္ ၂ ေတာင့္
မုန္လာဥျဖဴ ၁ ေတာင့္
ကိုရီးယားပုစြန္ဆိတ္အငန္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ကိုရီးယားင႐ုတ္သီးမွုန႔္ (ပုံတြင္ျပထားေသာခြက္အရြယ္အစားနဲ႔ ၂ ခြက္) အစပ္ႀကိဳက္သူေတြက ပိုထည့္ပါ။
ဂ်င္း လက္တစ္ဆစ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၂ မႊာ
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ၂ စည္း
ဆား ၁ ခြက္ (ပုံပါခြက္)
ငါးငံျပာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
သၾကားညိဳ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ေကာက္ညႇင္းဆန္မွုန႔္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ေရ၃ခြက္ (ပုံပါခြက္)

မွတ္ခ်က္-  ပုံပါခြက္မွာ အေမရိကန္စံအရ ခြက္ရဲ့ေလးပုံတစ္ပုံအရြယ္ရွိပါတယ္။

ပထမအဆင့္- မုန္ညင္းျဖဴဆားစိမ္

IMG_7319

အရင္ဉီးဆုံးမုန္ညင္းျဖဴကို အလည္ကေန အရွည္လိုက္ေလးစိပ္ျခမ္းပါ။ မုန္ညင္းျဖဴက အရြယ္ႀကီးေနတယ္ဆိုရင္ေတာ့ သင့္ေတာ္သလို ျခမ္းနိုင္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ ေရေအးနဲ႔ေဆးေပးပါ။ ေရစိုေနတဲ့အတြက္ ဆားနယ္တဲ့အခါ ဆားဓာတ္ကအရြက္ထဲကိုပိုဝင္လြယ္ပါတယ္။ ေရေဆးၿပီးတဲ့အခါ ဆားကို အရြက္တစ္ရြက္ခ်င္းစီျခားကို ဟၿပီး ဆားနည္းနည္းစီျဖဴးေပးပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ မိနစ္ ၃၀ တစ္ခါ ဟိုဘက္ဒီဘက္လွန္ေပးပါ။ ဒါမွ ဆားဓာတ္ကလည္းေနရာအႏွံ့ျပန႔္မွာမို႔ပါ။ စုစုေပါင္း ၂ နာရီေလာက္ထားထားရင္ရပါၿပီ။

ဒုတိယအဆင့္ – ေကာက္ညႇင္းဆန္မွုန႔္အရည္က်ိဳ

ရိုးရာကင္မ္ခ်ီလုပ္တဲ့ေနရာမွာ ေကာက္ညႇင္းဆန္မွုန္႔အရည္ႀကိဳထည့္တဲ့အတြက္ မုန္ညင္းကို င႐ုတ္သီးအႏွစ္နဲ႔နယ္တဲ့အခါ အရြက္နဲ႔အႏွစ္နဲ႔သီးျခားစီမျဖစ္ေတာ့ပါဘူး။ ေရႏွစ္ခြက္ကို ဒန္အိုးထဲထည့္ၿပီး ေကာက္ညႇင္းဆန္မွုန႔္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္းထည့္ၿပီးေရာေမႊပါ။ ၿပီးရင္ မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး ေမႊေပးပါ။ ၈မိနစ္ ၉မိနစ္ေလာက္ေနရင္ သၾကားညိဳ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္းထည့္ေမႊ၊ မီးပိတ္ၿပီး အေအးခံထားပါ။

တတိယအဆင့္ – အျခားအသီးအရြက္အမယ္ျပင္ဆင္လွီးခၽြတ္

မုန္လာဉအျဖဴနဲ႔အနီတို႔ကို မီးျခစ္ဆံအရြယ္ေလးေတြ လွီးျဖတ္ပါ။ ဒါမွမဟုတ္ အလြယ္ပဲ ျခစ္နဲ႔ ျခစ္ပါ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ပါးပါးလွီးထားပါ။

စတုတၳအဆင့္ –  ကင္မ္ခ်ီအႏွစ္အတြက္ျပင္ဆင္

ၾကက္သြန္အျဖဴ၊အနီနဲ႔ ဂ်င္းတို႔ကို ႀကိတ္စက္ထဲထည့္ႀကိတ္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ အေအးခံထားတဲ့ ေကာက္ညႇင္းဆန္အျပဳတ္ရည္ထဲထည့္ပါ။ ငံျပာရည္ထည့္ပါ။ ကိုရီးယားပုစြန္ဆိတ္အငန္ ကို အရင္ဆုံးပါတဲ့အရည္ကို ညႇစ္ထုတ္ၿပီးထည့္ပါ။ ပုစြန္ဆိတ္ေလးေတြကို ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထည့္ၿပီးေမႊပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ကိုရီးယားင႐ုတ္သီးမွုန႔္ကိုထည့္ေမႊပါ။

ပဥၥမအဆင့္ – မုန္ညင္းျဖဴေရေဆးၿပီးစစ္ထား

မုန္ညင္းျဖဴစိမ္ထားတာ ၂ နာရီေလာက္ရွိၿပီဆိုရင္ ေရေအးနဲ႔ ၂ထပ္ ၃ထပ္စင္ေအာင္ေဆးပါ။ ေစာေစာက ေလးပိုင္းပဲပိုင္းထားတဲ့ မုန္ညင္းျဖဴကို ကိုယ့္စိတ္ႀကိဳက္အရြယ္ေလးေတြ ခြဲထုတ္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ဇကာထဲထည့္ၿပီးေရစစ္ထားပါ။ ေရကုန္ေအာင္စစ္ဖို႔အေရးႀကီးပါတယ္။ အရြက္ထဲကို ေရစိမ့္ဝင္ၿပီးသားမို႔ ေဆးၿပီးေရစင္ေအာင္မစစ္ရင္ ကင္မ္ခ်ီလုပ္တဲ့အခါ ေရေပါေလာႀကီးျဖစ္ၿပီး အရသာေရာက္သင့္သေလာက္မေရာက္ဘဲ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။

kimchi series(2)
ေနာက္ဆုံးအဆင့္ – ကင္မ္ခ်ီစလုပ္ပါၿပီ…

ျပင္ဆင္ထားတဲ့ ကင္မ္ခ်ီအႏွစ္ထည့္ကို ဟင္းသီးဟင္းရြက္အဆာပလာေတြထည့္ေမႊပါ။
ၿပီးရင္ ေရစစ္ထားတဲ့ မုန္ညင္းျဖဴရဲ့အရြက္တစ္လႊာခ်င္းစီကိုလွန္ၿပီးအႏွစ္ထည့္လူးေပးပါ။ ထည့္တဲ့အစပ္ပါဝင္မွုေပၚမူတည္ၿပီး င႐ုတ္ပူမမိေအာင္ လိုအပ္ရင္ လက္အိတ္စြပ္ၿပီးနယ္ပါ။ ေနာက္ဆုံးအေနနဲ႔ ကင္မ္ခ်ီသိပ္ထားမယ့္ဘူးထဲကိုထည့္ပါ။ ထည့္တဲ့ေနရာမွာ အရြက္ေတြကို ေလမဝင္ေအာင္ဖိသိပ္ၿပီးထည့္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ အဖုံးပိတ္ၿပီး အခန္းအပူခ်ိန္မွာ ၁ရက္ ကေန ၂ရက္အထိထားပါ။ အခန္းအပူခ်ိန္က တစ္ေနရာနဲ႔တစ္ေနရာကြာဟတဲ့အတြက္ ကင္မ္ခ်ီအဆင္သင့္ျဖစ္မျဖစ္ကို အဖုံးဖြင့္ၾကည့္ၿပီး အေပၚယံမ်က္ႏွာျပင္မွာ အျမႇုပ္ထတာေတြ႕ၿပီဆိုရင္ ကင္မ္ခ်ီရပါၿပီ။ တာရွည္ခံေအာင္ ေရခဲေသတၱာထဲထည့္ၿပီး လိုသေလာက္ထုတ္စား႐ုံပါပဲ။ ေလွာ္ထားတဲ့ႏွမ္းကၽြတ္ကၽြတ္ရြရြေလးျဖဴးစားရင္ ရွယ္ပဲေပါ့။

ကဲ ဒီတစ္ပတ္ေတာ့ မုန္ညင္းျဖဴကင္မ္ခ်ီနဲ႔ပဲ ေက်နပ္ေတာ့ေနာ္။ အရသာရွိၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္တဲ့ ေနာက္ထပ္ကင္မ္ခ်ီလုပ္နည္းေတြကို သိခ်င္ရင္ေတာ့ ေနာက္တစ္ပတ္မွာ ေစာင့္ဖတ္ပါလို႔။ အာဟာရျပည့္ဝၿပီးအရသာရွိတဲ့ဟင္းလ်ာေတြခ်က္ျပဳတ္ရင္းက်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ေသာဘဝေတြကို ပိုင္ဆိုင္နိုင္ၾကပါေစလို႔ Insightgiveaways က ဆုမြန္ေကာင္းေတာင္းလိုက္ပါတယ္။

Words by Insightgiveaways! ©

Inspired by Maangchi

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s