ေဂ်ာ္ဂ်ီယာလို႔ေျပာရင္ အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုက ေဂ်ာ္ဂ်ီယာျပည္နယ္ကိုပဲ လူသိမ်ားၾကပါတယ္။ ဥေရာပတိုက္နဲ႔ အာရွတိုက္ၾကားက နယ္နိမိတ္ေဒသျဖစ္တဲ့ ေကာ္ေကးရွပ္စ္ (Caucasus) ေဒသမွာရွိတဲ့ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာနိုင္ငံကိုေတာ့ လူသိပ္မသိၾကပါဘူး။ ၾကားဖူးနားဝရွိရင္ေတာင္ ၂၀၀၈ ေလာက္က ႐ုရွားနဲ႔စစ္ျဖစ္ခဲ့တာနဲ႔ပတ္သက္ၿပီးေလာက္ပဲ သိၾကတာမ်ားပါတယ္။ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာနိုင္ငံဟာ ဆိုဗီယက္ျပည္ေထာင္စုၿပိဳကြဲၿပီးေနာက္ သီးသန႔္နိုင္ငံအေနနဲ႔ကြဲထြက္ခဲ့တဲ့နိုင္ငံတစ္နိုင္ငံျဖစ္ၿပီး ႐ုရွားနဲ႔ အေရွ႕ဥေရာပနိုင္ငံေတြအၾကားမွာေတာ့ စားေသာက္ဖြယ္ေတြနဲ႔ပတ္သက္ရင္ နာမည္ႀကီးပါတယ္။ ဒီတစ္လရဲ့ လူသိနည္းတဲ့ေနရာေတြအေၾကာင္းမွာေတာ့ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာနိုင္ငံအေၾကာင္းအက်ဥ္းခ်ဳံးနဲ႔ ထိပ္တန္းေဂ်ာ္ဂ်ီယာဟင္းလ်ာ ၅မ်ိဳးအေၾကာင္းကို ဗဟုသုတရေအာင္ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

photo source_ georgianjournal.com(1)

ေဂ်ာ္ဂ်ီယာနိုင္ငံဟာ ပင္လယ္နက္နဲ႔ကပ္လ်က္တည္ရွိၿပီးေတာ့ ႐ုရွား၊ တူရဂီ၊ အာမီးနီးယား၊ အဇာဘိုင္ဂ်န္နိုင္ငံေတြနဲ႔ နယ္နိမိတ္ထိစပ္ေနပါတယ္။ ေကာ္ေကးရွပ္စ္ ေတာင္တန္းေတြအပါအဝင္ သဘာဝအလွအပေတြနဲ႔ ကိုယ္ပိုင္ယဥ္ေက်းမွုဓေလ့စရိုက္ေတြ ေပါေပါသီသီရွိေပမယ့္ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာရဲ့ ခရီးသြားလုပ္ငန္းကေတာ့ ဖြံၿဖိဳးဆဲကာလမွာပဲရွိေသးတဲ့အတြက္ ကမၻာလွည့္ခရီးသြားေတြ သိပ္မ်ားမ်ားစားစားမရွိပါဘူး။  အမ်ားစုက Orthodox ခရစ္ယာန္ဘာသာကိုးကြယ္ၾကၿပီးေတာ့ ေဒသခံေတြရဲ့ ေဖာ္ေရြခ်က္က 9 ေလာက္ရွိတယ္လို႔ ေရာက္ဖူးသူတိုင္းက အသိအမွတ္ျပဳၾကပါတယ္။ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာလို႔ေျပာလိုက္ရင္ ေတာင္တန္းေတြရယ္၊ ရိုးရာအကရယ္၊​ ဝိုင္နဲ႔အစားအေသာက္ေတြရယ္က အထင္ကရပဲလို႔ဆိုရမွာပါ။

b63f7b602d8433582885f61da5c25c4f

ေဂ်ာ္ဂ်ီယာစားေသာက္ဖြယ္ေတြအေၾကာင္းဆိုရရင္ေတာ့ မြန္ဂို၊ ေအာ္တိုမန္(Ottoman) နဲ႔ ပါရွန္ (Persian) အင္ပါယာေတြရဲ့ လႊမ္းမိုးမွုနဲ႔ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာဟင္းလ်ာေတြက အေရာင္အေသြးစုံလင္လွပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္လို အစိမ္းေရာင္ အေမြးအႀကိဳင္ရြက္ေတြ၊ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြနဲ႔ သစ္ခ်သီးတို႔ကေတာ့ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာဟင္းလ်ာရဲ့ အဓိကအမယ္ေတြပဲျဖစ္ပါတယ္။ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာ ဘရန္ဒီျဖစ္တဲ့ ခ်ာခ်ာ (Chacha) နဲ႔ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာဝိုင္တို႔ကလည္း နာမည္ေက်ာ္ပါတယ္။ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာမွာ လူေျပာမ်ားတာတစ္ခုက စားေသာက္ဆိုင္ေတြက အရသာမေကာင္းတတ္ဘူးဆိုတာပါပဲ။ ဒါေၾကာင့္ အခါအခြင့္သင့္လို႔ သြားလည္တဲ့အခါ စားေသာက္ဆိုင္ေကာင္းေကာင္းကို ေသခ်ာေလ့လာမွတ္သားထားဖို႔ အႀကံျပဳလိုပါတယ္။ ကဲ အဲေတာ့ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာကို ေရာက္ခဲ့ရင္ မျမည္းလိုက္ရမရွိေလေအာင္ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာရဲ့နာမည္ႀကီးဟင္းလ်ာေတြကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

၁။ Khinkali

photo source_ georgianjournal.com(6)

ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ရနံ့သင္းသင္းနဲ႔ အသားအစာသြပ္ထားတဲ့ Khinkali ဖက္ထုပ္ (dumpling) ကေတာ့ ခရီးသြားေတြအႀကိဳက္ဆုံး “must-try dish in Georgia” ပါပဲ။ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာရဲ့ လူႀကိဳက္မ်ား အစားအေသာက္ဆိုေပမယ့္ ဖက္ထုပ္ေတြရဲ့အစျပဳရာကေတာ့ အားလုံးသိတဲ့အတိုင္း တ႐ုတ္ျပည္ပါပဲ၊ မြန္ဂိုစစ္သားေတြ ေကာ္ေကးရွပ္စ္နဲ႔ ဆိုင္ဘီးရီးယား (Siberia) တို႔ကို သိမ္းပိုက္ခဲ့စဥ္က ဖက္ထုပ္လုပ္နည္းက ႐ုရွား၊ အေရွ႕ဥေရာပတစ္ခြင္နဲ႔ ေကာ္ေကးရွပ္စ္ေဒသေတြမွာပ်ံ႕ႏွံ့ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဖက္ထုပ္လုပ္နည္းက အေျခခံခ်င္းတူေပမယ့္ ေနရာေဒသနဲ႔ ေနထိုင္မွုပုံစံေတြေပၚမူတည္ၿပီး အသြင္ကြဲသြားပါတယ္။​​႐ုရွားနဲ႔ အေရွ႕ဥေရာပနိုင္ငံေတြမွာေတာ့ အမဲလိုက္ရင္း တစ္ေနရာကတစ္ေနရာသြားလာေနရလို႔ ဖက္ထုပ္ထဲကအစာက သယ္ရလြယ္ေအာင္ ေျခာက္ေျခာက္ေသြ႕ေသြ႕ပုံစံမ်ိဳးလုပ္ၾကပါတယ္။​ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာနိုင္ငံကေတာ့ သိုးေက်ာင္းတဲ့ဓေလ့ေၾကာင့္ ဖက္ထုပ္မွာ သိုးသားကို အမ်ားဆုံးသုံးခဲ့ၾကၿပီး သိုးေက်ာင္းေတြက တစ္ေနရာတည္းမွာ အေနၾကာၾကတဲ့အတြက္ အထဲကအစာကို စိုစိုေလးလုပ္စားၾကတာပဲျဖစ္ပါတယ္။  Khinkali ဖက္ထုပ္ကို ျပဳတ္လိုက္တဲ့အခါ အစာသြပ္ထားတဲ့ အသားရဲ့အခ်ိဳရည္ေတြက ဖက္ထုပ္ထဲမွာ စိမ့္ထြက္ေနပါတယ္။​ စားတဲ့အခါမွာေတာ့ အရည္ေတြ အျပင္ကို လၽွံမထြက္လာေအာင္ ေအာက္ေျခတစ္ဖက္ကို လက္နဲ႔ကိုင္ၿပီး ထိပ္ပိုင္းကေန အရင္ကိုက္ၿပီးစားရပါတယ္။ ပူပူေႏြးေႏြးနဲ႔ အနံ့အရသာေကာင္းတဲ့ Khinkali ကို င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္အနက္နဲ႔တြဲစားရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။

၂။ Khachapuri

photo source_ georgianjournal.com(4)

Khachapuri ကေတာ့ နာမည္ႀကီး ေဂ်ာ္ဂ်ီယာလမ္းေဘးစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီးေတာ့ နိုင္ငံရဲ့ National Dish လည္းျဖစ္ပါတယ္။  အဓိကကေတာ့ ဂ်ဳံနဲ႔ ခ်ိစ္ပါပဲ။​ ခ်ိစ္အစား အသား၊ ပဲနဲ႔ အာလူးတို႔နဲ႔လည္း လုပ္ၾကပါတယ္။​ Khachapuri က ေဂ်ာ္ဂ်ီယာသားေတြအတြက္ေတာ့ အထင္ကရျဖစ္ၿပီး Khachapuri လုပ္တဲ့အခါ ကုန္က်စရိတ္အေျပာင္းအလဲေပၚတည္ၿပီး နိုင္ငံရဲ့ ေငြေၾကးေဖာင္းပြမွုႏွုန္းကိုတြက္ခ်က္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ေလွပုံစံေပါင္မုန႔္သားရဲ့ အလည္ကအခ်ိဳင့္ထဲမွာ ခ်ိစ္၊ ၾကက္ဉနဲ႔ ေထာပတ္ေလးတင္ထားတဲ့ Adjara Khachapouri ကေတာ့ အီစိမ့္ၿပီး စားလို႔ေကာင္းမွေကာင္း။ Businessinsider မီဒီယာကေတာ့ Adjara Khachapouri ကို ခ်ိစ္နဲ႔လုပ္တဲ့ ကမၻာ့အေကာင္းဆုံးစားဖြယ္ ၁၉ခုစာရင္းထဲမွာထည့္ထားတယ္ေနာ္။

၃။ Shkmeruli

photo source_ georgianjournal.com(2)

ၾကက္သားရယ္၊ သစ္ခ်သီးရယ္ ႏြားနို႔ရယ္ကို  ၾကက္သြန္ျဖဴနိုင္နိုင္နဲ႔ ခ်က္ထားတဲ့ Shkmeruli ကေတာ့ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာ အိမ္ခ်က္စတိုင္ဟင္းလ်ာပဲျဖစ္ပါတယ္။ ဒီShkmeruli ဟင္းပူပူကို ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ပဲတြဲစားစား၊ ေရခဲေသတၱာထဲထည့္ထားၿပီး ေနာက္ေန႔ေတြမွာ ျပန္ေႏႊးစရာမလိုဘဲ ဟင္းေအးေအးကို ေပါင္မုန႔္ေလးနဲ႔ပဲတြဲစားစား​ ၿမိန္ေစမွာပါ။ ​ၾကက္သြန္ျဖဴေတြအမ်ားႀကီးပါလို႔ အျပင္မသြားခင္စားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ပါးစပ္နံမွာေတာ့ နည္းနည္းစိတ္ပူရမယ္ေနာ္။

၄။ ၾကက္သား တာဘာကာ (Chicken Tabaka)

photo source_ georgianjournal.com(5)

တာဘာကာၾကက္သားေၾကာ္ကလည္း ၾကက္သားႀကိဳက္သူတိုင္းလၽွာလည္မယ့္ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာရိုးရာဟင္းပါ။ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာဟင္းအမ်ားစုလိုပဲ ၾကက္သြန္ျဖဴနိုင္းခ်င္းနဲ႔ ခ်က္ထားတဲ့ဟင္းပါ။ ၾကက္သားတစ္ေကာင္လုံးကို အလည္ကပိုင္းၿပီး လိပ္ျပာပုံသ႑ာန္အတိုင္းကို ဒယ္အိုးႀကီးႀကီးထဲထည့္ၿပီး ေၾကာ္တာပါ။ ေၾကာ္တယ္လို႔ဆိုေပမယ့္ ပုံမွန္ၾကက္ေၾကာ္ေတြလို ဆီနင့္ေအာင္ထည့္ၿပီး ေၾကာ္တာမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲနဲ႔ ဆီမပါဘဲ ေထာပတ္ေလး လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းပဲသုံးၿပီး ၾကက္ကထြက္တဲ့အဆီနဲ႔ပဲ ႂကြပ္ေအာင္ေၾကာ္တာပါ။ ဒီဟင္းရဲ့အဓိကေသာ့ခ်က္ကေတာ့ ဒယ္အိုးထဲထည့္ထားတဲ့ ၾကက္ကို အေပၚကေန အေလးတစ္ခုခုနဲ႔ဖိထားရတာပါ။ ဒါေၾကာင့္ စားဖို႔အဆင္သင့္ျဖစ္တဲ့အခါ ႂကြပ္ရြၿပီး ၾကက္သားအရည္ရႊဲရႊဲေလးနဲ႔ အရသာအရမ္းေကာင္းပါတယ္။

၅။ Lobiani

photo source_ georgianjournal.com(3)

Lobiani ကေတာ့ ပဲအစာသြပ္ထားတဲ့ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာရိုးရာေပါင္မုန႔္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ နိုင္ငံရဲ့ ကုန္းျမင့္ေဒသတစ္ခုျဖစ္တဲ့ Racha ေဒသကေန အစျပဳလာတဲ့ စားစရာျဖစ္ၿပီးေတာ့ ပဲတင္မကဘဲ ဝက္ေပါင္ေျခာက္ပါထည့္ၿပီးလုပ္ေလ့ရွိပါတယ္။  Lobiani က ေဂ်ာ္ဂ်ီယာ ဘာသာေရးပြဲေတြမွာ လုပ္ေလ့လုပ္ထရွိတဲ့ အစားအစာလည္းျဖစ္ပါတယ္။  နိုင္ငံတြင္းမွာ ခရစ္ယာန္ဘာသာမထြန္းကားခင္က ေနကို ဘုရားအျဖစ္ကိုးကြယ္ရင္းက  Lobiani ကို ေနရဲ့သေကၤတအျဖစ္ ျပဳလုပ္ပူေဇာ္ေလ့ရွိခဲ့ပါတယ္။ ခရစ္ယာန္ဘာသာထြန္းကားၿပီးေနာက္မွာေတာ့ ေနဘုရား (Barbale) နဲ႔ သံတူေၾကာင္းကြဲ Saint Barbara ေန႔မွာ Lobiani လုပ္တဲ့အေလ့အထကို ဆက္လက္ က်င္းပလာခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္။

အစားအေသာက္ေတြက ေနရာေဒသတစ္ခုရဲ့ ယဥ္ေက်းမွုကို ထင္ဟပ္ေလ့ရွိတာမို႔ foodies ေတြအတြက္ေတာ့ ခရီးသြားရင္း ၁ ခ်က္ခုတ္ ၂ ခ်က္ျပတ္ အစားေလးစားရင္း အဲ့ေဒသအေၾကာင္းေလးလည္းသိရတာေပါ့။  ရွယ္တကာ့ရွယ္ေဂ်ာ္ဂ်ီယာဟင္းလ်ာေတြ အမ်ားႀကီးရွိေပမယ့္ စားဖူးသေလာက္ထဲက ေကာင္းတာေလးေတြျပန္ေျပာျပေပးတာမို႔ လိုအပ္တာေလးမ်ားရွိရင္လည္း သိသူမ်ားက ျဖည့္စြက္ေျပာၾကားေပးၾကပါလို႔။ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာဟင္းလ်ာေတြက ျမန္မာပါးစပ္နဲ႔ကိုက္တဲ့အတြက္ စိတ္ဝင္စားလို႔ ခ်က္စားၾကည့္ခ်င္တယ္ဆိုရင္လည္း Insightgiveaways ကို လက္တို႔လိုက္ပါ။ ခ်က္နည္းေလးေတြ ရွဲေပးပါ့မယ္ေနာ္။ အားလုံးစိတ္ရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ့ၾကပါေစ။

Words by Insightgiveaways

Save

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s